torsdag 24 mars 2011

Historia

Det är svårt att försöka beskriva irländarna och britternas gemensamma historia. Kortfattat så var Irland under hundratals år en brittisk koloni. Man styrdes mot sin vilja av en brittisk militärmakt och irländarna behandlades på ett sätt som man har svårt att föreställa sig. Det iriska språket förbjöds och irländarna hade inga rättigheter. Lagar stiftades som diskriminerade katoliker och irländarna levde under förhållandes som man jämfört med afrikanska slavar under slavtiden. Irländsk bönder trängdes bort från den bördiga marken, den tog britterna över och istället fick irländarna nöja sig med sämre jordar. Potatis är en av de få grödor som kan växa i magra jordar och därför blev den en oproportinellt stor del av odlingarna på Irland. Andra grödor kunde inte användas som föda eftersom man odlade vete och liknande för att betala hyran till britterna. När potatispesten drabbade ön så skedde det irländarna kallar an Gorta Mór, den stora hungern. En utdragen svältdöd och när irländarna väl fick hjälp så var det från Amerika och inte från det land som faktiskt styrde dem och dessutom låg betydligt närmare. Historien blir betydligt blodigare med påskuppror, frihetskrig, inbördeskrig, avrättningar, terrorism och allt annat som hänt under 1900-talet. Men relationen Irland - Storbritannien är kort sagt väldigt komplicerad.    


Irland deklarerade självständighet från Storbritannien 1916 men den erkändes först 1921. Trots att det är ett antal år sedan så har det aldrig hänt tidigare att en brittisk monark besökt Republiken Irland. Men nu i maj är det dags eftersom drottning Elizabeth (och USA:s president Barack Obama) ska komma hit för ett officiellt besök.


Vissa tycker det är ett bra sätt att inte hålla kvar vid gamla händelser och att det visar på att tiderna förändras medan vissa partiledare anser att det är för tidigt med ett brittiskt besök. Det partiet som har en historisk koppling till IRA anser att det är en kränkning mot offren för det brittiska styret. Kostnaderna är väl också en sak som retar många, vilket är helt förståeligt. Det sägs att det är den största säkerhetsoperationen i Irlands historia och det lär inte bli billigt. Det är klart att det måste reta folk ännu mera när de själva kämpar ekonomiskt och staten inte har en så pass bra ekonomi att den kan hjälpa de egna invånarna

Inga kommentarer: