måndag 11 april 2011

Nyheter

Jag kunde inte låta bli att skratta när jag såg planerna för drottning Elizabeths besök om en månad. Förutom att möta presidenten och the Taoiseach så ska hon tydligen besöka Irish National War Memorial Gardens (som hedrar irländare som avled i första världskriget) och the Garden of Remembrance (som är dedikerad till alla som gav sina liv för Irlands frihet). Men sen ska hon även besöka Guinness Storehouse. Det är logiskt med tanke på hur stort Guinness är och det är ju verkligen en symbol för Irland men det känns ändå lite lustigt i jämförelse med alla andra delar av besöket. Alla minnesplatserna och sen Guinness Storehouse, det blir ju ett omväxlande besök för henne ;-) 

En nyhet som inte alls är särskilt lustig är bomben som hittades i helgen. Den stora motorvägen från Dublin upp till Belfast blev avstängd eftersom man hittade en övergiven van med en bomb i under en bro. Enligt polisen innehöll bomben 225 kg sprängmedel och ska ha varit kraftig nog för att göra ordentligt skada om den hade utlösts. Man spekulerar om att den antagligen var på väg till en allmän plats någonstans på Nordirland men det är trots allt bara spekulationer. Tills man hittar en gärningsman så kan man inte veta säkert vad målet eller syftet var. Precis som när det gäller den mördade polismannen så har ingen terrorgrupp tagit på sig ansvaret än men man misstänker att det är s.k "dissident republicans" (de är emot fredsavtalet som man slöt 1998) som ligger bakom båda händelserna.

Jag har ju funderat på att åka över till Nordirland själv om vi inte ska åka dit på vår roadtrip. Som det är nu så tror jag inte att det är någon fara alls att åka dit som turist. Så oroligt är det inte. Det jag har hört är man antagligen är säkrare som turist än om man misstas för en irländare eftersom det kan reta upp vissa. Så jag antar att det för en gångs skull inte är bra att ha snappat upp en irländsk dialekt :-) Skämt åsido så säger de på nyheterna att det som hänt nu på senaste tiden ha en koppling till ett val som kommer hållas i maj så det kanske är klokast att åtminstonde inte åka dit just när det pågår.   

Inga kommentarer: