söndag 3 april 2011

Tragiskt

Jag hörde att man pratat lite hemma om oroligheterna här på Irland. Just här i Dublin och inom Republiken Irland så är det inte alltför oroligt men jag kan tänka mig att på Nordirland så är det annorlunda.

Det är en 25-årig katolsk polisman (han hade tydligen varit färdig polis i ynka tre veckor) som har blivit mördad av en bilbomb utanför sitt hem. Eftersom det inte var alltför länge sedan som en annan katolsk polisman blev mördad så verkar det som att de som gjort det eventuellt tillhör den grupp av människor som varit missnöjda med katoliker i poliskåren. Bilbomben smällde som sagt av utanför hans hem som ligger i Omagh, i Co. Tyrone. 1998 dödades 29 personer av en IRA bomb i Omagh. Tretton år senare och det är fortfarande oroligheter.

Det här terrordådet fördöms av alla politiska ledare och det finns ingen organisation eller grupp människor som tagit på sig ansvaret. Men de flesta verkar tro att det är gjort av missnöjda republikaner som är emot katoliker i poliskåren och de pågående fredsprocesserna. Sinn Feins ledare säger att han fördömer alltihopa och att han och många andra republikaner är arga. Jag såg ett klokt citat i en av tidningarna om att såna här händelser för tillbaka Irland till de mörka tiderna i historien. Men det är ju inte längre historia när det händer nu.

Inga kommentarer: